Voor een overzicht van de reiswekkers in de verkoop zie het menu links.

reiswekker, verchroomdEen reiswekker is een klein uurwerk dat mee op reis kan worden genomen. De belangrijkste eigenschap van een reiswekker, in tegenstelling tot de ‘gewone’ wekker, is dan ook dat hij compact en handzaam is en in vele gevallen dichtgeklapt kan worden. Het nut is tweeledig: de wekker neemt minder plaats in én wordt beschermd door zijn omhulsel.

De reiswekker kan bestaan uit een analoog uurwerk dat een volledig mechanisch binnenwerk heeft, of uit een digitaal uurwerk dat op batterijen werkt. De reiswekker wordt tegenwoordig veel minder vaak gebruikt dan vroeger omdat in mobiele telefoons en polshorloges vaak een alarmfunctie aanwezig is.

Uit de combinatie van wekker en reisklok ontstond in de 18e eeuw de reiswekker. Meestal hadden zij de vorm van een heel groot horloge en wij noemen die klokken dan ook rijtuighorloges. Vanaf het begin van de 18e eeuw zien we ook reisuurwerken uitgevoerd als kleine tafelklokken. Deze werden vaak gemaakt in een houten kast. Deze houten kasten raakten onderweg nogal gemakkelijk be­schadigd en daardoor werden de latere uitvoeringen gemaakt in een metalen kast.  Dat metalen huis liet men strak aansluiten op de omtrek van de klok en de wijzerplaat. In Frankrijk spreken ze dan van een ‘pendule d’officier’ en in Engeland van een ‘carriage clock’.  Deze reisklokken zitten altijd in een foedraal ter bescherming van de kast en het uurwerk. Vooral in Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn veel reiswekkers gemaakt.

Kort na 1830 werden er ook steeds meer gecompliceerde reiswekkers geproduceerd. Er zijn vele variaties bekend zoals vol kwartierslag, perpetueel kalenderwerk, westminsterslag en bijzonder echappementen.

Latere ontwikkelingen van de reiswekker zijn dat er allerlei goedkope handzame reiswekkers werden geproduceerd in onder andere Amerika, Frankrijk en vervolgens ook Duitsland.

<< terug naar Klokken