Tappen polijsten op de Rollimat

Tappen polijsten op de rollimat

Ik ben gespecialiseerd in het vakkundig onder­houden, repareren en restaureren van mechanische uurwerken. Dit kunnen stijlklokjes zijn maar ook klassieke en antieke uur­werken.

Wat houdt nu eigenlijk het schoonmaken van een klok in?

Om een klok goed te reinigen moet deze helemaal uit elkaar worden gehaald. Dan wordt voor de eerste keer het uurwerk schoongemaakt.

Na het schoonmaken ga ik tappen (uiteinde van de raderen die tussen de platines lopen) polijsten. De tappen worden gepolijst met een tappenpolijst­machine waarna de tap er weer spiegelglad uitziet.

p1040692Daarna wordt er gekeken hoeveel slijtage er in de platines van de klok zit. Dat zijn de voor- en achterkant waartussen de raderen lopen. Deze kunnen flink ingesleten zijn door het gebruik en door de oude olie die na verloop van tijd hard is geworden, vuil heeft aangetrokken en is gaan werken als een stukje schuurpapier. De slijtage wordt vervolgens uit de klok gehaald door op de slijtageplekken nieuwe lager­bussen aan te brengen. Bij twijfel of geringe slijtage plaats ik een nieuwe bus.

Na het repareren wordt de klok voor de tweede maal schoongemaakt met een ultrasoon. Het uurwerk lijkt weer als nieuw en verkeert in topconditie.

Daarna wordt het uurwerk in elkaar gezet, het gang- en slagwerk afgesteld en het uurwerk wordt voorzien van de juiste klokkenolie of vet. De klok zal vervolgens een tijd proeflopen waarbij ge­keken wordt of de klok goed loopt en slaat en of hij op tijd blijft lopen. Als laatste wordt het uur­werk weer in de kast geplaatst en kan het uurwerk na een laatste controle weer naar de klant.

Mocht u interesse hebben voor een klok in de verkoop dan kunt u mij bellen voor het maken van een afspraak en de klok komen bezichtigen. U krijgt 2 jaar garantie op een uitgevoerde reparatie.